Allergenen kaart

Allergenenkaart en QR code:

Iedere horecaondernemer is verplicht om allergeneninformatie te geven aan gasten die daarom vragen, dit is bepaald in de Etiketteringswet. Dat geldt voor eetcafé's, lunchzaken, snackbars en restaurants. Hygiëncode Online kan je hier gemakkelijk bij helpen, we geven je graag enkele tips hoe je jouw gasten kunt informeren over de verwerkte allergenen in uw producten. 

 

De Europese Unie heeft bepaald dat de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden. Het gaat hierbij om allergenen zoals glutenbevattende granen (o.a. tarwe en rogge), ei, vis, pinda, noten, soja, melk en schaal- en weekdieren. In totaal gaat het om 14 voedingsallergenen.

Vanaf 1 oktober 2021 gaat de NVWA de controle op de juiste uitvoering van de allergenenwetgeving meenemen in de reguliere inspecties. Sinds 13 december 2014 zijn ondernemers verplicht om consumenten te kunnen informeren over aanwezige allergenen in zowel verpakte en onverpakte producten als de gast hierom vraagt.

De Allergenen kaart:

Het is een overzicht van producten uit uw keuken met alle allergenen informatie. Dez kunt u simpel zelf samenstellen in het beheer gedeelte. Maar je kunt ook vanuit de module receptenmap plus een recept invoeren waarna er een totaal overzicht komt van allergenen uit alle grondstoffen in het recept en deze zet het systeem dan in uw allergenenkaart.

Zo heeft u direct de actuele allergenen informatie. Verandert u iets in uw recept en daardoor ook in uw allergenen informatie. dan wordt dit ook aangepast in uw allergenenkaart. Hierdoor heeft u voor zowel u medewerkers als voor uw gasten altijd de juiste informatie. En wat ons systeem dan als extra mogelijkheid heeft is het delen van de QR code die het systeem aanmaakt.

Door deze QR code te delen met uw gasten heeft de gast altijd de nieuwste en juiste allergenen info.

kijk maar een op deze QR code:

De gasten komen alleen in de allergenen kaart , maar zien wel de juiste informatie die ze zoeken.

Zo simpel kunt u nu uw allergenen info delen en voldoet u aan de wetgeving.

 

Allergenen opleiding:

Wilt u toch meer kennis opdoen over de allergenen. dan is er ook de allergenen cursus in onze webshop. 

Het is voor iedere (horeca)ondernemer wettelijk verplicht om volgens de zogenaamde Allergenendeclaratie te werken. Alle bedrijven die voeding en/of drank bereiden, moeten informatie verstrekken aan de consument c.q. de gast over de aanwezigheid van allergenen in verpakte producten en in niet-verpakte producten. Als je geen goed allergenenbeleid voert, ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling.

Doe deze cursus en je kennis over allergenen is weer getest. de cursus sluit je af met een eindtoets. na een scoren van 75% of hoger heeft u recht op het certificaat. Zodat u kennis heeft opgedaan en dit kunt aantonen als de NVWA er naar vraagt.