Aanduiding THT of TGT:

23 Dec 2022

Levensmiddelen die uit microbiologisch oogpunt zeer bederfelijk zijn en daarom na korte tijd een onmiddellijk gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren, moeten worden voorzien van een uiterste consumptiedatum (TGT, Te Gebruiken Tot). De overige producten krijgen dan een uiterste houdbaarheidsdatum (THT, Ten Minste Houdbaar Tot).

In artikel 15 van het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van levensmiddelen staat:

 

Indien op de verpakking in een bewaarvoorschrift is vermeld dat de waar bewaard dient te worden tussen de 0°C en 6°C of een houdbaarheidstermijn is vermeld die korter is dan 5 dagen, dan dient een uiterste consumptiedatum te worden vermeld (TGT). In de overige gevallen een uiterste houdbaarheidsdatum (THT).

In de praktijk betekent dit dat er in Nederland veel producten op de markt zijn met een houdbaarheid langer dan 5 dagen en een bewaarvoorschrift tussen de 0°C en 7°C waar een THT op staat, maar die uit microbiologisch oogpunt na de vermelde houdbaarheidsdatum wel degelijk een gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren. Dat is niet conform de Europese verordening. De wijziging van het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van Levensmiddelen (BBL) is per 1 januari 2023 van kracht. Aanvankelijk zou dit per 1 juli 2022 het geval zijn, maar het afronden van de procedure voor de wijziging van het warenwetbesluit BBL duurt langer dan voorzien. Artikel 15 lid 2 en lid 3 verdwijnen, waardoor er geen tegenstrijdigheden meer zijn met Verordening (EU) nr. 1169/2011.

Gerelateerde artikelen