Vers producten verzenden via de post?

09 Apr 2021

Het per post versturen van koekjes, chocola en andere houdbare producten kan prima. Maar hoe organiseer je dat voor worstenbroodjes, vruchtenflappen of producten met banketbakkersroom? 

Niet onderschatten

Anders ligt dat voor bederfelijke producten. Hiervoor geldt dat ze gekoeld bewaard en vervoerd moeten worden. Dit moet u ook niet onderschatten. Zelfs in rijstevlaai, saucijzenbroodjes en worstenbroodjes – producten dus die volledig zijn gebakken – kunnen ziekteverwekkende micro-organismen aanwezig zijn die zich bij kamertemperatuur in korte tijd vermenigvuldigen. Vaak is binnen 24 uur al een toename van het totaal kiemgetal te zien. Aan deze producten kun je met het blote oog niets afwijkends zien of ruiken. Maar in microbiologisch onderzoek worden wel te hoge waardes gevonden. En daar kunnen klanten ziek van worden.’

Bederfelijke producten niet per post

‘Worstenbroodjes, saucijzenbroodjes en andere bederfelijke producten per post versturen zou ik absoluut afraden, omdat het een proces is waarbij je tijd en temperatuur niet kunt beheersen of controleren. Je weet niet hoe lang een product in de post onderweg is en hoe de temperatuur in het product zich ontwikkelt. Gekoelde of diepgevroren producten warmen in de post ongecontroleerd op terwijl de wet voorschrijft dat het koeltraject beheerst moet zijn. Zelfs het werken met (wegwerp) vrieselementen biedt geen gecontroleerd koelproces, want ook die ontdooien en dan stijgt de temperatuur van de snacks.

Bederfelijke producten kunnen gedurende korte tijd buiten de koeling verhandeld worden. De regels die daarbij gelden staan in de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij.

Hoe u bederfelijke producten ongekoeld kunt presenteren

  • Bederfelijke producten mogen volgens de Warenwet maximaal 2 uur ongekoeld worden gepresenteerd, en alleen als ze direct (ter plaatse) geconsumeerd worden. Bijvoorbeeld in een kantine of lunchroom of bij een ‘koffie to go’. Na deze termijn moeten de producten worden weggegooid.
  • Sommige bederfelijke producten kunnen langer dan 2 uur ongekoeld gepresenteerd worden. Dit geldt echter alleen voor de producten die worden genoemd in de module ‘Module ongekoelde presentatie’ van de Hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij en daarvoor is een groot aantal aanvullende voorwaarden vastgesteld.

Ook voor saucijzen- en worstenbroodjes is zo’n verlening mogelijk, maar met een maximumtermijn van 12 uur en het product moet binnen 16 uur nadat het de oven heeft verlaten geconsumeerd zijn. Ook mag de temperatuur (tijdens presentatie/transport) niet boven de 25oC uitkomen. Dit zijn slechts enkele van de aanvullende voorwaarden, maar je kunt deze niet beheersen als producten per post worden verzonden.

Meer info mail naar info@haccpoplossing.nl     (bron NBC)

HorecaBakkersHACCPVoedsel

Gerelateerde artikelen